CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

28/02/2011

Desarticulada una banda de romanesos per suposats delictes telemàtics

Grupo de Delitos Telemáticos La Guàrdia Civil de Lugo ha desarticulat una banda organitzada internacional, integrada per ciutadans romanesos que canviaven periòdicament de residència i utilitzaven una vivenda a Guadalajara, dins de la denominada operació "Botosani", per la suposada comissió d'estafes a través de mitjans telemàtics.

Segons han informat hui EFE fonts de la investigació, una denúncia presentada a Monforte de Lemos (Lugo) per un ciutadà anglés, ha sigut la clau per a desmantellar aquesta banda i que, suposadament, ha realitzat estafes telemàtiques en dotze països d'Europa i nord d'Àfrica.

A les tres persones detingudes, de nacionalitat romanesa, slimputa la presumpta autoria dels delictes d'estafa, descobriment i revelació de secrets, usurpació d'estat civil, falsificació de documents públics oficials, blanqueig de capitals i associació il·lícita.

La investigació va donar començament al març de 2010, arran de la denúncia a Monforte, on un ciutadà advertia que li havien sigut realitzats diversos càrrecs en una targeta de crèdit per valor de 529 euros, va informar la Guàrdia Civil en conferència de premsa.

A partir d'ací, l'institut armat va iniciar les investigacions que van permetre desvelar un complex 'modus operandi' i el posterior rastreig telemàtic de les operacions, del que es va desprendre que el fet denunciat havia sigut realitzat per part d'una banda organitzada i l'import d'allò que s'ha sostret s'havia utilitzat per al pagament dels serveis a una pàgina web d'anuncis de compra i venda de productes.

Es tracta d'una banda que solia canviar de residència cada tres mesos, i alternava per a això distints habitatges a València, Madrid, Guadalajara i Saragossa, ciutat aquesta última en què van ser detinguts i posats a disposició judicial.

Bàsicament, l'estafa consistia a oferir productes en pàgines web que, una vegada realitzada la transacció econòmica per part dels compradors, aquests mai no arribaven a rebre les seues compres, entre les quals figuraven bicicletes, electrodomèstics, instruments musicals, parament de llar, vehicles, maquinària agrícola i embarcacions.

El nivell de tecnificació dels presumptes delinqüents era, segons la Guàrdia Civil, "prou alt", ja que aconseguien generar tot tipus de pàgines web, fins i tot aquelles que feien referència al sistema de transport i intermediació, per a la qual cosa no dubtaven a usurpar identitats a persones o empreses, segons les mateixes fonts.

Junt amb els efectes intervinguts, l'autoritat judicial va ordenar el bloqueig d'un compte bancari amb 10.000 euros, segons pareix, procedents d'altres països europeus.

Per a tancar aquesta operació, "complexa i àmplia" calgué la intervenció del Cos Nacional de Policia, policies locals de Madrid i Xirivella (València) i la INTERPOL de Romania.

Encara que es crega que la banda realitzava aquest tipus d'estafes des de gener de 2009, actualment hi ha unes 30 denúncies, per la qual cosa la Guàrdia Civil ha realitzat un crida perquè aquells que no van denunciar el fet ho facen "per a substanciar un poc més el procediment".

El cas és dirigit pel jutjat d'instrucció número 2 de Monforte de Lemos.

Font: ABC

CSIRT-CV