CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

10/05/2011

Demanen tres anys de presó a un hacker per accedir a dades de la Politècnica de València

Hacker El jove era un estudiant del centre quan es van produir els fets; pels quals li reclamen 25.000 euros.

Un presumpte hacker, en la banqueta dels acusats. No és gens freqüent que se celebre un judici per accedir a través d'internet a dades confidencials. En aquest cas, de la Universitat Politècnica de València. La Fiscalia reclama tres anys de presó i una indemnització de 25.000 euros, pels danys informàtics causats al centre. L'acusació particular, que exerceix la institució acadèmica, eleva la quantitat fins als 160.000 euros. No obstant això, hi ha un informe d'un pèrit informàtic que xifra el perjudici en 25.498 euros.

L'advocat Carlos Sánchez, especialitzat en aquest tipus de delictes, porta la defensa del jove, que estudiava en l’any 2006, quan es van produir els fets. Es desconeix si finalment va acabar la carrera.

El lletrat, de l’aleshores estudiant, va negar ahir les acusacions i que el seu defés siga l'autor d'aquesta intrusió en els ordinadors. Els delictes que se li imputen al pirata informàtic són revelació de secrets i danys informàtics, segons va confirmar el propi lletrat..

No és gens freqüent que un hacker acabe processat a Espanya. La majoria dels seus actes no deixen de ser malifetes com, per exemple, el sabotatge de pàgines web. En algun cas, els partits polítics ja han patit aquesta pràctica.

Però, a més, resulta complicat rastrejar en la xarxa des de quin ordinador es va accedir als arxius privats i, més encara, la identitat de qui estava a l'altre costat de la pantalla.

No obstant això, en aquest supòsit no ha estat així. L'àrea de sistemes del centre va detectar diverses intrusions en àrees amb contingut sensible. En la base de dades de la universitat s'emmagatzema informació reservada, com ara l'expedient acadèmic, les nòmines del personal o fins i tot fitxers mèdics.

Immediatament, van botar les alarmes. A partir d'aqueix moment, es va realitzar una minuciosa investigació, en què es va concloure que l'autor d'aquestes entrades era el jove estudiant. Fonts universitàries afigen que desconeixen «quanta informació va aconseguir veure, i si la va emmagatzemar o si posteriorment va fer ús d'ella». Segons sembla, la majoria de les entrades les realitzava des de «zones públiques i intentant ocultar la seua identitat».

Font: Las Provincias

CSIRT-CV