CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

24/07/2012

Defensa sancionarà els militars que difonguen crítiques per les xarxes socials

Gobierno de España Tampoc no podran expressar opinions mereixedores de castic per correu electrònic. El nou codi disciplinari manté l’arrest per a les faltes lleus. La majoritària Asociación Unificada de Militares Españoles formula una “esmena a la totalitat” del text.

Modernitzar-se ma non troppo. L’avantprojecte de Llei de Règim Disciplinari de les Forces Armades, elaborat pel Ministeri de Defensa, pretén adaptar el codi sancionador dels militars a un exèrcit professional, del qual formen part hòmens i dones que tenen reconeguts els seus drets fonamentals, inclòs el d’associació. Però es queda a mitat de camí, en el millor dels casos, per a l’associació professional majoritària en les Forces Armades, la Asociación Unificada de Militares Españoles (AUME), que ha formulat una “esmena a la totalitat” del text.

Com a mostra d’adaptació als nous temps, el projecte cita expressament el correu electrònic i les xarxes socials entre els mitjans a través dels quals es poden “expressar públicament opinions que, relacionades estrictament amb el servici de les Forces Armades, no s’ajusten als límits derivats de la disciplina” i siguen mereixedores de castic. L’equiparació del correu electrònic —protegit pel secret de les comunicacions— amb un fòrum públic resulta com a mínim sorprenent en este cas.

El seu major anacronisme és el manteniment de la sanció d’arrest, d’un a 14 dies, per a les faltes lleus; entre les quals figuren l’omissió de la salutació al superior o el descuit en la neteja personal, entre d'altres. La supressió de qualsevol pena privativa de llibertat per a les faltes lleus —el 95% de les que es registren als quarters— i la seua substitució per una sanció econòmica d’un a 15 dies, eren les principals novetats del text elaborat en 2011 per l’anterior equip de Defensa, que va tindre el suport del PP, llavors en l’oposició.

El nou text incorpora les sancions econòmiques, però manté els arrestos i deixa en mans del comandament decidir si imposa una pena o una altra. Conscients d’este canvi de criteri, els redactors del text s’han vist obligats a justificar-ho en l’exposició de motius. “La llei manté la sanció d’arrest per a castigar la comissió de faltes lleus [...] tenint en compte que l’article 25. 3. de la Constitució, a sensu contrari, permet a l’Administració Militar la imposició de sancions que, directament o indirectament, impliquen privació de llibertat. Cal destacar, a més de la seua indiscutible eficàcia per a restablir la disciplina, l’existència d’arrestos o privacions de llibertat com a sancions per faltes lleus en la immensa majoria [...] dels països pertanyents a l’Aliança Atlàntica”.

El text traspua recel cap a les acabades de reconéixer associacions militars i castiga com a falta greu —sancionable amb multa de fins a 15 dies, arrest de fins a 30 dies o pèrdua de destinació— “constituir una associació que [...] conculque els deures de neutralitat política o sindical [...], afiliar-s'hi o promoure'n les activitats, publicitar-les, i també invitar altres militars a què ho facen”. També serà falta greu participar en “reunions clandestines o no autoritzades” en aquarteraments, “quan la seua transcendència siga mínima”, o “assistir, vestint d’uniforme o fent ús de la condició militar”, a manifestacions “de caràcter polític, sindical o reivindicatiu en llocs públics”.

Les faltes molt greus seran castigades amb arrest de fins a 60 dies, suspensió d’ocupació fins a un any o expulsió de l’Exèrcit. Les unitats desplegades a l’exterior tindran la seua regulació i el compliment de les sancions podrà demorar-se fins al retorn a Espanya.

Font: El País

CSIRT-CV