CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

27/12/2013

Consells de la Policia Nacional per un ciberNadal més segur

BIT Especialistes de la BIT alerten sobre amenaces com ara la pesca, els virus, les xarxes insegures o el programari il·legal compromés, davant de les quals qualsevol internauta pot protegir-se per mitjà de senzilles pautes de seguretat sobre l’ús de l'encaminador (router), les contrasenyes, el pagament web o la navegació.

Aproximadament 11 milions d’espanyols realitzen compres a través d’Internet, especialment en estes dates. Davant d’esta realitat, especialistes de la Brigada d’Investigació Tecnològica (BIT) de la Policia Nacional alerten sobre les principals amenaces per a les compres nadalenques en la xarxa, com ara la pesca, els virus, les xarxes insegures o el programari il·legal compromés, i llancen un decàleg amb unes senzilles pautes per a ajudar els internautes a disfrutar d’un ciberNadal més segur.

En primer lloc, els encaminadors sense fil per a connectar-se a Internet utilitzen una contrasenya per defecte, per la qual cosa, per a més seguretat, es recomana no utilitzar el xifrat WEP i canviar esta contrasenya. Respecte d’això, una contrasenya segura ha de contindre almenys huit caràcters i usar minúscules, majúscules, nombres, lletres i símbols, i no s’ha de formar amb informació personal com ara els noms o les dates de naixement, de fet no és recomanable usar paraules que apareguen en el diccionari de cap idioma. És important no utilitzar grups de nombres o lletres adjacents en el teclat i canviar de contrasenyes periòdicament.

La BIT aconsella introduir les dades personals únicament en llocs de total confiança i comprovar els certificats de seguretat d’estos llocs, per a distingir les pàgines web verdaderes d’imitacions per a "pescar" les seues dades o la pesca. Tampoc no és bo utilitzar ordinadors públics ni xarxes WiFi gratuïtes per a realitzar operacions bancàries, ja que és més fàcil als estafadors accedir a les seues dades en este tipus d’entorns.

No és recomanable introduir el número de la targeta en les pàgines web de dubtosa confiança, i, si s'usa un mitjà de pagament en línia, és important fixar-se si un cadenat apareix en la barra de direccions del navegador. També cal comprovar regularment que els càrrecs rebuts en el compte bancari corresponen a les compres realitzades i, quan s’utilitze la targeta bancària en comerços físics, no s'ha de tirar el resguard de compra pels voltants, ja que podria ser usat per a futures estafes.

Altres recomanacions són eliminar directament els correus electrònics d’un remitent desconegut, i, davant d’adreces electròniques estranyes enviades per remitents coneguts, si no s’està completament segur de qui les ha enviades, no s'han d'obrir els documents adjunts. És necessari, a més, actualitzar periòdicament el sistema operatiu de l’ordinador, així com les principals aplicacions, com ara el processador de textos i el navegador.

Font: CSO-España

CSIRT-CV