CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

16/10/2013

Com denunciar una pàgina web que m'ha estafat?

Justicia A través de la nostra secció Pregunta el que vullgues, un dels nostres lectors ens ha realitzat una pregunta que hem considerat interessant i hem decidit desenrotllar en esta entrada.

És indubtable el creixement imparable que estem vivint del que es coneix com e-commerce, és a dir, les vendes per Internet. Cada vegada som més els que fem compres en línia, moguts pels avantatges que suposa, com ara la immediatesa, comoditat, gran varietat, etc. S’espera que a Espanya este tipus de vendes augmente un 18% cada any durant els pròxims cinc anys.

Però no tots són avantatges quan parlem de compres en botigues en línia. Atrets pel gran volum de diners que es mou, els delinqüents han vist créixer les seues possibilitats d’èxit amb diferents estratègies i cada vegada és més fàcil trobar pàgines web que venen articles a preus “rebentats” que resulten ser o falsos o simplement inexistents.

Si has sigut estafat per alguna botiga de venda en línia o alguna altra compravenda per Internet, potser voldràs denunciar el fet a la Policia. Seguix estos consells perquè la teua denúncia tinga majors possibilitats d’èxit.

  1. Recopila les adreces de correu electrònic de contacte de l'entabanador o del correu maliciós.
  2. Si és a través d’una web, copia l’URL de la botiga i la de l’article comprat.
  3. Fes captures de pantalla de tot el que pugues, pàgina web, secció on apareix l’article comprat i es veja el preu, descripció, termini d’entrega, etc. (En Windows es copia per mitjà de la tecla ImpPant o imprimir pantalla i després es pot apegar en per exemple Paint. En Mac, s’utilitza Majúscules+botó d'orde+3).
  4. Guarda si pots els missatges privats que pugues haver tingut amb el venedor, com ara correus electrònics, SMS o WhatsApp. També captures de pantalla de tot, si és possible. (Les captures de pantalla en els mòbils poden realitzar-se de diferents maneres segons el model que es tracte, així que si no coneixes com fer-les, pots buscar informació en Internet, que trobaràs amb tota seguretat).
  5. Cal presentar també qualsevol justificant del pagament realitzat. Siga transferència bancària, càrrec en targeta, PayPal, etc., conserva els justificants ja siga en format electrònic o imprés en paper.
  6. Una vegada arreplegada tota esta informació, en paper i en algun mitjà electrònic com una memòria USB (pendrive), dirigix-te a la comissaria de policia més pròxima i realitza la denúncia, i adjunta totes les dades recopilades. Queda’t còpia de tot per si hagueres de tornar a utilitzar-ho.
  7. També pots ajudar-te dels mitjans en linía per a realitzar la denúncia. En la web del Grup de Delictes Telemàtics de la Guàrdia Civil trobaràs un formulari per a omplir la denúncia i una vegada impresa, dirigix-te a la comissaria per a formalitzar-la personalment, requisit que encara hui és indispensable.
  8. Nota: com la informació de pàgines web és canviant, a vegades resulta difícil demostrar els continguts que ja han desaparegut. Una bona solució per a estos casos, si s’utilitza a temps, és eGarante. Actua com a tercer independent i certifica el contingut d’una pàgina web de manera ràpida i senzilla. És una empresa d’origen espanyol i disposa d’alguns servicis relacionats gratuïts.

La denúncia no ens garantix que anem a recuperar els nostres diners o l’article comprat, encara que segur que un bon percentatge d’incidències sí que es resol favorablement i només per això hem d’intentar-ho, podem arribar a ser un d’eixos afortunats.

Però a més tenim l’obligació moral d’informar les forces de seguretat, si no exercim este dret difícilment podran realitzar el seu treball de forma efectiva els diferents cossos policials que lluiten contra les ciberestafes.

Font: Hijos Digitales

CSIRT-CV