CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

23/07/2014

Atenció! Pàgines de Facebook de víctimes del MH17 són scams

Facebook Un nou misteri gira entorn del vol MH17 de Malaysia Airlines, dies després que l’avió caiguera després de ser impactat per un míssil en l’est d’Ucraïna, mentres feia el seu trajecte des d’Amsterdam cap a Kuala Lumpur. Mentres, els usuaris que busquen informació sobre el tràgic succés podrien trobar-se amb un nou scam en Facebook: diverses pàgines “per a rendir tribut” a les víctimes que van morir en el xoc són en realitat falses i redirigixen els visitants a un lloc extern.

Els noms i les fotos de les víctimes són utilitzats per estes falses pàgines, que aprofiten el tràfic generat en la web arran de l’esdeveniment, per a atraure als internautes per mitjà de finestres emergents que porten a llocs externs, amb la promesa que es mostrarà un vídeo del xoc de l’avió -que clarament, no existix.

“La Càmera va captar el moment en què l’avió MH17 Xoc sobre Ucraïna.Mira ací el vídeo de Xoc”, diu la publicació (els errors gramaticals no van ser corregits a posta).

Mo Maslin, qui va morir junt amb els seus germans Otis i Evie, és una de les víctimes utilitzada pels cibercriminals darrere d’estos enganys. També es van utilitzar els noms de Liliane Derden, Fatima Dyczynski, Quinn Lucas Schansman, Kiwi Arrop Ayley, Eugene Choo Jin Leong, Richard Mayne, Ben Pocock i Liam Sweeney.

Segons informa el Daily Mail, Facebook ha donat de baixa les pàgines però el lloc extern d’anuncis de finestra emergent a què redirigien continua sent públic. Va ser registrat a Romania en 2010, i la seua adreça IP porta als Països Baixos.

Ken Gamble, de l’International Association of Cybercrime Prevention, va sospesar la possibilitat que el lloc haja sigut compromés per a desviar el tràfic a altres llocs per a adults i de venda de medicaments falsificats, que allotjaven arxius amb programari maliciós.

La pàgina dedicada a Liam Sweeney, segons BBC, porta a un lloc pornogràfic en el qual, després de fer clic, l’usuari rep la comanda de cridar a un número de telèfon per a corroborar que és major de 18 anys.

Ja quasi no sorprén que succeïsquen coses com esta; els successos de rellevància mundial sempre són ràpidament utilitzats per a enganyar els usuaris distrets que només busquen informació per a saber un poc més. Com has de recordar, fa dos setmanes véiem un altre scam en Facebook que prometia un vídeo del MH370 trobat a la mar.

Així que, vés en compte a l’hora de buscar notícies i presta atenció als enllaços que veus en les xarxes socials!

Font: We Live Security

CSIRT-CV