CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

03/11/2014

Aprovada la Llei de Propietat Intel·lectual, que permet perseguir a qui descarregue pel·lícules

Justicia El ple del Congrés dels Diputats va aprovar el passat 30 d'octubre, amb els vots del PP la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual després d’incorporar les esmenes del Senat.

La llei, aprovada per 172 vots a favor, 144 en contra i 3 abstencions, entrarà en vigor el pròxim 1 de gener i establix en el seu text un termini d’un any perquè el Govern escometa una reforma integral de la Llei de Propietat Intel·lectual.

Els grups de l’oposició han coincidit a acusar el Govern d’haver incomplit les seues promeses de consens, mentres que el grup popular ha defés que la reforma complix els seus fins: la protecció dels creadors culturals en Internet, la millora de la transparència de les entitats de drets d’autor i la transposició de directives europees.

La reforma ha rebut també crítiques de companyies d’Internet com Google i Menéame i d’organitzacions d’usuaris com l’Associació d’Internautes. Per la seua banda, la indústria cultural ha protagonitzat mobilitzacions contra el que ha denominat la llei Lassalle, en referència al secretari d’Estat de Cultura, per paréixer insuficient.

Cànon AEDE o taxa Google

La principal novetat inclosa en esta llei és el conegut com a cànon AEDE, que atorga a les empreses editores de notícies un dret irrenunciable a ser compensades econòmicament pels agregadors de continguts per enllaçar-los emprant titulars o xicotets fragments de text. La norma es va denominar originàriament "taxa Google" perquè estava pensada per a obligar Google a pagar un pessic als mitjans de comunicació, però pot afectar altres llocs web com Menéame o inclús xarxes socials com Facebook i Twitter.

Menéame "potser ha d'emigrar a un altre país per a poder assegurar la seua supervivència, i ni així estem segurs", va recordar un dels seus socis fundadors, Ricardo Galli, en un article en Libertad Digital, en el qual també va ressaltar la ironia que la majoria dels mitjans incloguen icones per a enviar notícies seues a l’agregador.

Per la seua banda, Google ja ha insinuat que probablement decidisca tancar el seu servici News en Espanya, i privarà els mitjans d’una font de visites. En un comunicat afirma estar "decebuda" per l’aprovació de la llei i ha anunciat que valorarà les seues "opcions en el marc de la nova reglamentació". "Estem decebuts amb la nova llei, perquè creiem que servicis com Google News ajuden els editors a portar tràfic als seus llocs web", ha indicat l’empresa nord-americana en un comunicat.

CEDRO seria l’entitat de gestió encarregada de recaptar este cànon, que cobraran en nom de tots els mitjans, inclosos els que no vullguen eixos ingressos per oposar-se a la mesura. Com que és un dret irrenunciable, negar-se a cobrar només significaria que CEDRO es quedaria amb els diners.

Tancament administratiu de llocs web

La nova llei establix multes de fins a 600.000 euros per a les web que oferisquen llistats ordenats i classificats d’enllaços a continguts protegits per drets d’autor, incloent-hi excepcions perquè els buscadors estiguen exempts. Una comissió governamental podrà perseguir estes web sense necessitat de permís judicial i fins i tot podrà perseguir proveïdors d’allotjament o servicis de pagaments per a forçar-los a trencar els seus tractes amb estes web.

La norma també permetrà que es perseguisca els usuaris, i no sols als llocs web, per mitjà de la reforma de la Llei d’Enjudiciament Civil. Anteriorment, les operadores de telefonia només podien identificar un usuari en un procés penal, però ara hauran de donar eixes dades també sobre els usuaris que hagen descarregat algun contingut protegit per drets d’autor durant un procés civil. Això significa que es podria obligar estos usuaris a pagar pel que han descarregat.

El cànon a les universitats

CEDRO s’aprofitarà d’un altre cànon que s’imposa a les universitats per utilitzar materials acadèmics en campus virtuals, encara que estiguen sota llicències lliures. Els centres hauran de pagar 5 euros per alumne a l’any, la qual cosa suposaria 8 milions d’euros en total per a la coneguda com a "SGAE dels llibres", segons l’advocat Javier de la Cueva. Uns diners que ja siga per l’increment de taxes o perquè les universitats públiques posen els diners, serà pagat en últim terme per alumnes i contribuents.

 

La norma també manté el pagament de la compensació per còpia privada, que va substituir a l’antic cànon digital, amb càrrec als Pressupostos Generals de l’Estat, una mesura transitòria fins que legisle respecte a això la Unió Europea. Pel que fa a les entitats de gestió de drets d’autor, es regula un sistema de recaptació de finestreta única com a mitjà de facturació i pagament per part dels usuaris de drets de propietat intel·lectual.

Font: Asociación de Internautas

CSIRT-CV