CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

02/08/2012

5 senzills passos per a connexió segura a xarxes públiques WiFi

WIFI Amb l’estiu arriben els desplaçaments, i l’ús de xarxes WiFi públiques per a connectar-nos a internet augmenta. A continuació mostrem una sèrie de senzilles recomanacions per a evitar problemes amb l’ús d’estes xarxes.

Connectar-se a xarxes públiques WiFi és una rutina per a molts de nosaltres, sobretot ara que abunden els hotspots en cadenes de menjar ràpida, llibreries, parcs, hospitals, etc. No obstant això, este acte que pareix innocu, pot comportar molt risc per a la seguretat de les nostres dades més sensibles. Amb este comentari no volem espantar ningú perquè els avantatges de connectar-nos a la xarxa per mitjà de xarxes públiques WiFi són moltes i això ho saben els usuaris; de fet, es calcula que per a l’any 2015 es produiran més de 120.000 milions de connexions a hotspots WiFi. La raó és senzilla: no sols creix el nombre de portàtils, l’augment més cridaner es produïx en smartphones i en tablets.

No obstant això, no podem oblidar que els hotspots públics són xarxes obertes que mostren vulnerabilitats i bretxes de seguretat. La realitat és que no poden garantir la nostra seguretat i quan ens connectem a ells estem potencialment “obrint” tots els secrets que emmagatzemem en el nostre dispositiu (portàtil, smartphone o tablet). Però que no s’estenga el pànic, com anunciem en el títol d’este post, hi ha cinc senzills passos que podem donar perquè quan ens connectem a una xarxa pública WiFi no correguem cap perill.

  1. Usa xifrat i https: si has d’enviar informació personal per mitjà d’una xarxa pública WiFi, l’única manera de garantir la seua seguretat és xifrar este contingut i a més assegurar-te de que estàs davall el protocol https (la “s” és de “secure”). La majoria dels servicis que usen el protocol https et demanen que introduïsques el teu nom d’usuari i password, un pas previ per a estar segur que tot anirà bé.

  2. Instal·la un firewall: amb això protegiràs el teu dispositiu per mitjà d’una barrera que pararà qualsevol acció que es considere una amenaça. Per descomptat, si estàs segur que no hi ha cap risc, podràs deixar via lliure. Tots els sistemes Windows vénen amb un firewall instal·lat i que pots usar.

  3. Usa una VPN: per a estar més segur, hauries de considerar usar una xarxa privada virtual (VPN, Virtual Private Network) que s’encarrega de xifrar el tràfic de dades entre el teu dispositiu i la xarxa, inclús quan estigues usant xarxes no segures. Això sí, hauràs de pagar per la VPN, però és una cosa molt rendible si eres usuari habitual d’hotspots públics.

  4. Apaga el teu WiFi: quan no necessites estar connectat, apaga el teu WiFi. Estalviaràs bateria i a més no deixaràs cap canal obert als possibles hackers.

  5. Fes ús del sentit comú: encara que siga el menys comú dels sentits, tin en compte coses de pura lògica: evita transaccions que requerixen l’ús de molta informació personal (per exemple compres en línia o accions amb el banc); evita l’ús de targetes de crèdit o donar números de seguretat social o d’assegurances; crega diferents noms d’usuari i contrasenyes per als distints servicis que estigues usant; recorda que les galletes coneixen els nostres noms d’usuari i contrasenya, per la qual cosa són una bretxa de seguretat, després quan et connectes a una xarxa pública WiFi no sobra esborrar el teu historial de busques i les galletes; salt dels llocs en els que estigues logat correctament; configura el teu dispositiu perquè et demane confirmació al connectar-te a una xarxa pública WiFi, i deshabilita l’opció de compartir arxius i impressores quan estigues fora de l’oficina.

Font: CRYPTEX

CSIRT-CV