Les malnets evolucionen per a atacar els usuaris mòbils

17/05/2013
Botnet
Les xarxes de programari maliciós o malnets han situat els dispositius mòbils entre els seus objectius, segons informe d’una firma experta en este tema. Ja no sols operen només contra PCs i portàtils, el seu territori tradicional.

Les infraestructures de xarxes de programari maliciós són molt adaptables i els ciberdelinqüents poden llançar atacs als usuaris de forma continuada, i arribar a un gran nombre d’usuaris amb molt poc esforç i poca inversió. Segons l’últim informe sobre seguretat en mòbils 2013 publicat per Blue Coat, estes xarxes també han situat els dispositius mòbils entre els seus objectius per a obtindre beneficis econòmics addicionals.

Segons explica esta firma, abans de 2012, les malnets empraven aplicacions Java malicioses i no feien grans esforços per a propagar-se. Els primers elements maliciosos en aplicacions Android van ser detectats a l’octubre de 2011, però no va ser fins a febrer de 2012 quan les malnets dirigides a usuaris mòbils van començar a mostrar una activitat real. Eixe mes, Blue Coat Security Labs va detectar no sols un augment significatiu del programari maliciós mòbil, sinó també l’adopció de tècniques clàssiques d’evasió.

L’impacte d’este canvi ha sigut notable. Segons l’informe, des de principis de 2012 el tràfic mòbil de les malnets va augmentar fins a representar un dos per cent del tràfic total de programari maliciós i Blue Coat estima que el programari maliciós mòbil tindrà un important impacte en 2013.

El creixement de les sol·licituds de malnets des de dispositius mòbils va ser impulsat per huit malnets úniques en 2012. Tres d’elles, Narid, Devox i Criban es dirigirien exclusivament a dispositius mòbils, mentres que les altres simplement han ampliat les seues activitats malicioses per a incloure dispositius mòbils. Narid i Devox ja no estan actives. Criban continua mostrant un nivell baix d’activitat amb 83 nous hostes durant tot l’any passat. El nombre màxim d’allotjadors utilitzats en un únic dia era de 3.